` Beyond Quilting International Social Design Project

Beyond Quilting International Social Design Project

on August 12, 2020

Tentoonstelling Beyond Quilting een hinkstapsprong naar innovatie:

Van quiltambacht naar design. 31/1 t/m 15/2/2020 in Nautilus Expobar, Amsterdam

RELATED PROJECTS

De Nederlandse ontwerpers Mae Engelgeer, Simone Post, Richard Niessen en beeldend kunstenaar Harald Schole werkten tijdens een onderzoeks-workshop in november 2019 samen met de quiltambachtsvrouwen van het kleinschalige Quilt Culture in Pune, India.

Bij dit project waren ook Indiase collega’s betrokken: modeontwerpster Karishma Shahani Khan (Ka-sha), Studio Alternatives en kunstenaar/designer Rucha Kulkarni.

Doel was om tot innovaties op het gebied van godhadi quilting te komen, daarbij de vaardigheden, kennis en ontwerppraktijk van de Nederlandse designers te benutten. De ontwerpers droegen Quilt Culture nieuwe ontwerpmogelijkheden aan. Met deze vraag aan de ontwerpers wil Quilt Culture het eeuwenoude godhadi quiltambacht nieuw leven inblazen en helpt het gemarginaliseerde vrouwen uit de Indiase samenleving aan werk en inkomsten. Godhadi quilters ‘upcyclen’ oude sari’s en textiele restmaterialen. De designers gaven de ambachtsvrouwen een impuls door hen eigentijdse ontwerpen voor te stellen en nieuwe werkwijzen te introduceren gebruik makend van de kennis aanwezig bij Quilt Culture. Als spin-off bood Beyond Quilting de Nederlandse ontwerpers met twee tentoonstellingen en lezingen een podium in India en een discussieplatform met Indiase belangstellenden en vakgenoten.

In Nautilus Expobar tonen we van 31/1 t/m 15/2/2020 in vervolg op twee succesvolle tentoonstellingen in India – dit onderzoek; een tussenfase naar nieuwe producten.